analizatranzactionala.com

De ce analiză tranzactională?

Eric Berne a incercat sa inteleaga structura psihologica a omului surprizandu-l in actiune. Prima sa carte, publicata in 1947, desi inca tributara teoriei psihanalitice, se numea The Mind in Action (Mintea in actiune). Berne a fost interesat sa observe comportamentele ca manifestare dinamica a structurii psihologice interne.

Asadar, “analiza tranzactionala este o teorie a personalitatii si a actiunii sociale si o metoda clinica de psihoterapie, bazata pe analiza tuturor tranzactiilor posibile intre doi sau mai multi oameni, pe baza starilor Eului definite specific, avand drept repere un numar finit de tipuri stabilite. […] Definitia de mai sus isi propune, de fapt, sa stabileasca un  model pentru toate formele posibile de comportament social uman.”

Tranzactia alcatuita dintr-un singur stimul si un singur raspuns verbal sau nonverbal, reprezinta unitatea de baza a actiunii sociale. Este numita tranzactie pentru ca ambele parti obtin un castig de pe urma ei, acesta fiind si motivul pentru care se angajeaza in ea.”

Eric Berne, Ce spui dupa Buna ziua?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *